In ons gezin is oktober de feestmaand. Mijn vader is als eerste jarig in oktober, dan kom ik, en daarna mijn moeder. Voor mijn moeder haar verjaardag heb ik een taart gebakken en helemaal versierd en aangekleed met fondant. Ik had nog nooit een taart of ander baksel versierd met fondant, maar voor de allereerste keer vind ik dat het goed is gelukt! Kijk verder voor de foto’s.
Ik vind het erg leuk om te bakken en ik probeer met verjaardagen altijd iets te bakken. Met mijn vader zijn verjaardag en met mijn eigen verjaardag had ik daar geen tijd voor (ik kon geen vrij krijgen van mijn werk), maar met mijn moeders verjaardag had ik uitgebreid de tijd om nieuwe bakspulletjes in te slaan en een lekkere taart te bakken om die vervolgens leuk te versieren, zodat het een echte verjaardagstaart werd.
Ik deed online een beetje inspiratie op en voor de rest liet ik mij inspireren door allerlei kleuren fondant en andere bakspullen, die ik kocht bij Xenos. Het beslag voor de taart zelf kocht ik bij Albert Heijn. Ik koos voor een Wolken Vanilletaart van Dr. Oetker. Die is vrij makkelijk om te maken en zo had ik lekker veel tijd om de taart te versieren.
Ik kocht bij Xenos allerlei spullen om fondant te bewerken en om de taart zo leuk mogelijk aan te kleden.
En wat dacht je van deze decoratie bloemetjes van eetpapier (die kocht ik dan weer bij AH)?
Bolletjes om extra te versieren…
Letters zodat ik ‘Gefeliciteerd’ kon maken en uitsteekvormpjes met hartjes.
Ik kocht bij Xenos een leuk (afgeprijsd) baksetje: met een kwast, een roller, een bakvorm, een pannenlikker, een decoratiespuit en opzetstukjes voor de decoratiespuit. Ik had al een deegroller, maar die was van hout. Een siliconen roller leek mij beter om fondant uit te rollen. Minder plakkerig.
En natuurlijk fondant in allerlei kleuren.
Tadaa! Hier moest het mee lukken.
Na 50 minuten bakken in de oven was de taart klaar. Mees snuffelde even of hij goed was, maar het proeven liet ik wel aan mijn moeder over. De taart was qua uiterlijk en vorm goed gelukt, en na even afkoelen was hij klaar om te versieren!
Gelukkig had ik op internet gelezen hoe je fondant moet uitrollen, namelijk in combinatie met poedersuiker of maïzena. Geen bloem! Ik rolde mijn fondant dus uit met poedersuiker en dat ging heel goed! Gevalletje They see me rollin’, of zoiets.
Daarna was het een kwestie van de taart bedekken met (witte) fondant en de letters en andere vormpjes erop plakken! Ik las dat je fondant onder andere met water kunt vastplakken – dus dat deed ik – maar de volgende keer gebruik ik liever eetbare lijm. Sommige vormpjes – voornamelijk de vormpjes die ik aan de zijkant plakte – gleden na het opplakken weer een beetje naar beneden. Hopelijk blijven ze met eetbare lijm goed op hun plaats zitten. Maar da’s iets voor de volgende keer!
Voor mijn allereerste werkstuk met fondant mag ik hier best trots op zijn! Het witte fondant is trouwens een beetje bobbelig, dat komt omdat er poedersuiker onder ligt. Dat moest op het beslag voor de taart de oven in ging. Maar eigenlijk was dat niet nodig. Ach, al doende leert men. De taart was erg lekker en mijn moeder was erg blij en verrast. En daar deed ik het voor. Bedankt voor het lezen!
Op internet zag ik laatst het concept 'zeegrasmand met naam' voorbij komen en ik was…
Mijn Mini Me is ondertussen al één jaar oud! En ze is weg van dieren.…
Het is weer het seizoen van de pioenroos! Hij bloeit zo rond mei en juni.…
Een baby beweegt en dan is de kans groot dat zijn sokken onderweg uitvliegen. Superleuk…
Hoi, ik ben Suzanne. Da's Frans voor 'Lelie'. Een normale naam, zou je zeggen. Ware…
Ik zat al een tijdje te fantaseren over hoe geweldig het zou zijn als ik…