Op internet zag ik laatst het concept ‘zeegrasmand met naam’ voorbij komen en ik was verkocht. Dat wilde ik ook! Ik maakte er zelf eentje, voor mijn dochtertje Maud. In dit artikel lees je hoe ik een zeegrasmand heb gepersonaliseerd met de naam van mijn Mini Me en ik hoop je te inspireren het zelf ook te proberen!

Benodigdheden:

  • Zeegrasmand (die gebruikte ik in elk geval)
  • Wol (in het kleurenpalet wat jij mooi vindt, ik koos voor roze-tinten met wit en grijs)
  • Punnikklosje
  • Kopspelden
  • Naald en draad (draad het liefste in de kleur van je punnikdraad)
  • Plus een extra naald met een groot oog
  • Pompon-donutjes
  • Schaar (bijvoorbeeld een stofschaar of gewoon een heule scherpe)

Stap 1: Zeegrasmand kopen

Het is makkelijk om je DIY (Do It Yourself) te beginnen met het aanschaffen van een (zeegras)mand. Op Ali Express vind je diverse manden, maar omdat ik niet kon zien of die waren wat ik wilde, kocht ik mijn mand bij IKEA. Dan betaal je iets meer, maar heb je hem wel direct in handen. Ik kocht bij IKEA de KRALLIG omdat ik die witrand leuk vind, maar je kunt ook een blanco zeegrasmand kopen. Kies dan de FLADIS.

Waarom zeegras? Dat gaat je werk schelen bij het vastnaaien van de naam op de mand. Zeegras is lekker makkelijk om doorheen te prikken met je naald. Dat gaat niet met alle materialen, denk ik. Maar je bent natuurlijk vrij te kiezen wat je zelf mooi vindt.

Stap 2: Punniken draad

Je kunt op internet vast kant-en-klare gepunnikte draad kopen, maar ik maakte deze zelf. Ik gebruikte mijn punnikklosje van vroeger – van die blauwe maandag dat ik ook ooit creatief wilde zijn vroeger. Fijn dat mijn moeder die had bewaard!

Hoe moet je ook alweer punniken? Ik gebruikte deze punnik-tutorial. Hier lees je ook hoe je moet beginnen en eindigen met je punnikdraad.

Nu komt het van pas dat je die mand al hebt, want dan kun je inschatten hoeveel je moet punniken. Ik punnikte eerst een ruim stuk draad en zette deze toen met kopspelden in de juiste vormen vast op de mand. Zo kon ik precies zien hoeveel draad ik nog bij moest punniken.

Tip: in je punnikklosje zit ook nog draad, dus tel die op bij je inschatting hoeveel je nog moet maken. Ik had dat niet gedaan dus ik bleek uiteindelijk iets teveel draad te hebben gepunnikt. Hier heb ik maar een hartje van gemaakt.

Stap 3: Naam vastzetten met kopspelden

Als je klaar bent met stap 2, heb je ook meteen stap 3 gedaan: het vastzetten van de draad op de mand. Kies voor ‘zwierige’ letters (aan-elkaar-schrift), waarbij je de volledige naam kunt schrijven uit één stuk punnikdraad. Zet de naam vast met kopspelden.

Tip: ik heb creatievelingen gezien die in deze stap eerst ijzerdraad door de punnikdraad duwen en zo de naam in vorm maken. Zo kun je de naam ook ‘vrijstaand’ gebruiken. Maar mij lijkt ijzerdraad niet zo flexibel, en omdat ik mooie ronde vormen wilde maken, besloot ik het zonder ijzerdraadje te doen.

Stap 4: Naam vastnaaien op mand

In deze stap ga je, het liefst met een garen in of dichtbij de kleur van je punnikdraad, de naam vastnaaien op de mand. Begin aan de binnenkant van de mand, zodat je je begin netjes kunt wegwerken en naai met kleine en voorzichtige steekjes de naam vast. Dit kán een pijnlijk werkje zijn, omdat de punten van de kopspelden hier ook uitsteken. Werk dus voorzichtig, voor zowel je vingers als het resultaat 🙂 Zorg ook weer dat je met vastnaaien aan de binnenkant van de mand eindigt.

Als alles vast zit, ga je aan het begin en aan het eind van je naamdraad de losse draad die er nu nog aan hangt, wegsteken. Dit heb ik gedaan met een (botte) naald met een groot oog. Door zo’n piepklein oogje past je draad niet. Ik stak de naald terug de punnikdraad in en trok zo de losse uiteindes terug de draad in. Het restant wat ik daarna nog over had, knipte ik af.

Stap 5: Pompons maken

Om de handgreepjes van de mand wat minder kaal te maken, maakte ik pompons.

Hoe je pompons maakt zie je in deze pompon-tutorial. Ik gebruikte donutjes die mijn moeder nog had bewaard van vroeger. Dat was toevallig precies een mooie maat. Ik maakte vier pompons, aan beide zijden van de mand twee stuks. Je kunt ook zelf donutjes knippen uit karton, in de maat die je wenst.

Tip: gebruik een scherpe schaar om de pompon open te knippen van de donut, en ook voor het bijknippen van de donut (indien nodig) doet die scherpe schaar zeer goede dienst.

De pompons maakte ik aan de mand vast met wat knoopjes en een strikje, vond ik wel sierlijk staan.

Ga jij zelf aan de slag?

Dat was ‘m, mijn DIY van de zeegrasmand met naam. Ben je geïnspireerd en ga je de mand zelf ook zo decoreren? Of heb je nog tips nodig? Stuur me gerust een berichtje. Veel succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge