DSC_0554

Sinds ik eerder De Kraamhulp las, ben ik fan van Esther Verhoef. Ze schrijft zo beeldend, gedetailleerd en vooral heel spannend. Ik heb nu ook haar boek Tegenlicht gelezen. Ik vertel je vandaag wat ik ervan vind!

Tegenlicht: het verhaal

Tegenlicht gaat over de 38-jarige Vera Zagt, een dierenfotografe. Vera is getrouwd met haar jeugdliefde Lucien, maar hun huwelijk stelt niet nu niet meer zoveel voor. Ze begint daarom een affaire met Nico, om zich zo toch geliefd te voelen.

Vera is vroeger erg gepest door klasgenootjes. Ze kon daar eigenlijk met niemand over praten, want haar moeder woonde in een gesticht en haar vader vond zijn legeractiviteiten en diorama’s belangrijker dan zij. Gelukkig heeft Vera het, als ze volwassen is, redelijk goed voor elkaar. Ze heeft een man, mooi huis en een baan als dierenfotografe. Maar is dit wat ze wil? Het gaat uiteindelijk toch een beetje mis met Vera, als ze de halfbroer van Lucien leert kennen.

DSC_0556

Twee delen

Het boek Tegenlicht is opgedeeld in twee delen. Deel één vertelt om-en-om het verhaal van Vera nu en van Vera vroeger. De Vera van nu is groot, volwassen, serieus en denkt veel na. De Vera van vroeger wordt gepest, is veel met zichzelf bezig en probeert haar moeder te redden uit het gesticht. Ik heb Vera zo goed leren kennen. De schrijfstijlen zijn helemaal afgestemd op de Vera die aan het woord is. Je hoort in het ene hoofdstuk een kind spreken, en in het andere hoofdstuk de volwassen Vera. Dat doet Esther heel knap.

Deel twee van het boek begint na een heftige gebeurtenis in de jeugd van Vera. Vanaf deel twee spreekt de jonge Vera ook niet meer, het gaat nu alleen nog maar over de volwassen Vera. De vragen die ik uit deel 1 had, worden wel alsnog door de volwassen Vera beantwoord in deel 2. Dus dat is fijn.

DSC_0551

Spannend en mysterieus

Zoals ik al zei schrijft Esther Verhoef enorm gedetailleerd, beeldend en vol spanning. Hoewel De Kraamhulp zeker weten veel spannender was dan Tegenlicht, heb ik dit boek ook bijna in één adem uitgelezen. Tegenlicht heeft iets herkenbaars, iets mysterieus en iets onverwachts. Ik moest daarom wel doorlezen.

Toen ik de laatste zin van het boek las, voelde ik mij even heel emotioneel. De laatste zin is een ontzettend mooie afsluiter van alles wat Vera voelde en heeft meegemaakt met haar moeder. Zeker een aanrader om die zin, en de rest van het boek, te lezen.

Verkoopinformatie

Tegenlicht is te koop bij sommige boekwinkels (het is al een ouder boek, vandaar) en op bol.com vanaf €15,00.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge