DSC_0015

Solliciteren is lastig. Er azen vaak meerdere mensen op die fantastische functie en zie dan maar eens op te vallen! Een goed CV helpt hierbij voor 90%. Ik heb tips gekregen van diverse mensen die zelf personeel aannemen: hoe ziet een goed Curriculum Vitae eruit, waar letten zij op, wat is handig, wat moet je niet doen? Ik deel deze tips graag met je.  

Op je Curriculum Vitae laat je zien wie je bent, wat je kunt, welke opleidingen je hebt gevolgd en welke werkervaring je hebt. Door alles te vermelden, op een duidelijke manier, krijgt een potentiële werkgever een goed beeld van je.

Lettertype en kleurgebruik

Gebruik een zakelijk lettertype (Calibri, Arial of Times New Roman) in een puntgrootte van 10 of 12. Grotere letters kunnen wat schreeuwerig overkomen. Gebruik bij voorkeur zwarte of grijze letters op een witte achtergrond. Roze is leuk en opvallend, maar op de verkeerde manier. Solliciteer je voor een grafische of creatieve functie, dan kun je natuurlijk helemaal losgaan met je CV en al je creativiteit laten zien.

Onderstaand vind je punten die je zeker terug moet laten komen op je CV. De volgorde die ik aanhoud is de volgorde die ik op mijn eigen CV heb gebruikt, maar jij bent natuurlijk vrij om jouw CV in te vullen op je eigen manier.

1. Personalia

Begin met personalia. Noem de relevante gegevens zoals je naam, adres, telefoonnummer waarop je altijd bereikbaar bent, e-mailadres en geboortedatum en -plaats. Je kunt eventueel je burgerlijke staat en nationaliteit invullen, maar dat hoeft niet.

2. Foto!

Plaats een foto van jezelf bovenaan je CV! Een foto is tegenwoordig onmisbaar. Jouw potentiële werkgever heeft zo gelijk een gezicht bij jouw CV. Kies overigens geen wilde vakantiefoto of een selfie; laat iemand een nette foto van je maken met een neutrale achtergrond. Plaats de foto bovenaan je CV en niet te groot, want dan leidt -ie af van de rest van jouw CV.

3. Over mij

Onder jouw personalia en de foto omschrijf je kort en bondig wie jij bent, wat je kunt en waarom jij zo geweldig bent. Wees kort en bondig, maar duidelijk. Denk goed na over wat jouw pluspunten zijn en noem ze. Plaats dit onderdeel onder je personalia, zodat de lezer gelijk een goed idee krijgt van wie jij bent en wat je in je mars hebt.

Edit: Werkgevers lezen bovendien vaak als eerste je CV, om te beoordelen of je voldoet aan hun eisen. Als dat zo is, dan pas wordt je brief gelezen. Je wilt niet dat een werkgever belangrijke informatie over jou mist als hij niet toekomt aan het lezen van je brief.

4. Werkervaring

Noem de banen die je hebt gehad van nieuw naar oud. Begin met jouw huidige of je laatste baan en werk zo terug naar je eerste (bij)baan. Vermeld per baan de periode die je hebt gewerkt, jouw functie binnen het bedrijf, de bedrijfsnaam en eventueel een korte omschrijving van het bedrijf, en omschrijf jouw werkzaamheden.

Omschrijf je werkzaamheden zo duidelijk mogelijk, en geef inhoudelijk voorbeelden. Ben jij een geweldige projectleider? Welke projecten heb je dan geleid? Wees verder zo uitgebreid mogelijk en noem alles wat je kunt. Verdeel jouw kennis eventueel in subcategorieën: Projectbegeleiding, Managementondersteuning, Officemanagement. Noem per subcategorie hoe jij werkzaam bent (geweest).

Belangrijk: stages en bijbaantjes vallen ook onder werkervaring! Noteer dus alles op je CV.

5. Opleidingen

Noem de opleidingen die jij hebt gevolgd. Ook weer van nieuw naar oud. Vermeld waar je op school hebt gezeten, welke opleiding je hebt gevolgd (welk niveau) en welke vakken je hebt gevolgd. Vermeld ook of en wanneer je je diploma hebt gehaald. Je laatst genoten opleiding zet je bovenaan. De basisschool telt hierbij overigens niet mee.

6. Aanvullende vaardigheden

Bij het onderdeel aanvullende vaardigheden kun je vermelden wat jij allemaal kent en kunt naast je kennis en ervaring van je banen en opleidingen. Bijvoorbeeld: je talenkennis, specifieke productkennis (ikzelf weet bijvoorbeeld ontzettend veel van drukwerk en dit noem ik specifiek in mijn CV), kennis van Officeprogramma’s (hoe goed ken je Word, Excel), kennis van overige computerpakketten (ben je bekend met CRM-systemen of CMS-systemen, hoe goed kun je werken op een Mac).

7. Overige diploma’s

Vermeld welke opleidingen of cursussen je naast je eerder genoemde opleidingen hebt gevolgd. Rijbewijs, typediploma, vakinhoudelijk certificaat.

8. Hobby’s

Een werkgever leest graag een persoonlijke noot in je CV. Noem dus je hobby’s. Bijvoorbeeld: bloggen, fotograferen, lezen. In een sollicitatiegesprek komen werkgevers hier negen van de tien keer op terug om jou beter te leren kennen. En dat is leuk!

9. Referenties

Het is interessant om te laten zien waar potentiële werkgevers informatie over jouw werkverleden kunnen opvragen. Bijvoorbeeld bij je oude baas of teamleider. Je hoeft echter geen referenties te vermelden in je CV, je kunt ook schrijven; “referenties zijn op aanvraag beschikbaar”. Het weglaten van referenties op je CV scheelt ruimte en mocht een potentiële werkgever toch met iemand willen spreken over jouw arbeidsverleden, dan geef je alsnog contactgegevens door.

10. Sla je CV op als PDF

Maak altijd een PDF van je CV. Zo weet jij zeker dat alleen jij de regie hebt over je CV en dat er niet ineens informatie kwijtraakt.

Verder: de brief met motivatie is minstens zo belangrijk

Met een goed CV heb je al meer dan het halve werk gedaan. Maar werkgevers hebben niet alleen interesse in je CV, ze willen ook graag iets van jou lezen. Als je gaat solliciteren op een functie, stuur dan je CV samen met een begeleidend schrijven en een motivatie naar de werkgever op. Schrijf in je e-mail (of brief) wie je bent, welke opleidingen je hebt gevolgd, wat je kunt en waarom jij de ideale kandidaat bent. Wees niet bescheiden; je moet jezelf namelijk verkopen. Maar overdrijf het niet: dat lijkt arrogant.

Houd LinkedIn up to date

Houd je LinkedIn-profiel altijd up to date. Benoem alles wat op je CV staat op je LinkedIn, maak zoveel mogelijk contacten en zorg wederom voor een goede foto. Jouw online CV moet er net zo goed uit zien als je CV in PDF.

Zelf tips? Laat een reactie achter!

Ik heb dit artikel helemaal zelf geschreven met in mijn achterhoofd de tips die ik ooit heb gekregen van mensen uit het bedrijfsleven die zelf personeel aannemen en dus veel CV’s voorbij zien komen. Ik geef je hierbij uiteraard geen baangarantie, maar het geeft jou wellicht net dat laatste zetje om je bij een bedrijf zichtbaar te maken. Heb jij zelf goede sollicitatietips, laat dan vooral een reactie achter. Succes!

2 Comments on Curriculum Vitae maken: mijn tips voor een goed CV

  1. Wat slim om iets over jezelf te vertellen in je CV! Dat heb ik niet. Ik doe dat eigenlijk altijd in mijn sollicitatiebrief. Goede en handige tips 🙂

    • Werkgevers bekijken vaak eerst je CV om te beoordelen of je aan de harde eisen voldoet, daarna lezen ze je brief pas. Dus het is zeker goed om ook een stukje over jezelf op je CV te plaatsen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge