2010_0629Image0103

Hoi lieve bezoekers! Het artikel van vandaag is iets later online gekomen dan normaal gesproken, dat komt omdat mijn vriend en ik gisteren de hele dag op pad waren in het zonnetje en mijn voorraadje artikelen was op. Dus ik ben vandaag gelijk weer aan de slag gegaan met schrijven! Het artikel van vandaag gaat over geuren: want geuren kunnen je niet alleen lekker laten ruiken, maar ook aan van alles doen denken.

Sigaren

Sigaren worden gerookt door opa’s. Dat vind ik. Mijn opa rookte ze. Dus daarom vind ik dat. Altijd als wij op zondag op visite kwamen, dan stak hij er eentje op. En omdat mijn opa één van de weinige mensen was die sigaren rookte, moet ik tegenwoordig altijd aan mijn opa denken als ik ergens iemand een sigaar zie (ruik?) roken. Mijn opa had trouwens een heel net doosje voor zijn sigaren, en als zo’n doosje leeg was, dan was dat ook heel handig om kleurpotloden of stiften in te bewaren. Je begrijpt dat ik dat dus ook deed.

Vanderbilt

Zoals de geur van sigaren mij aan mijn opa doet denken, zo doet de geur van de parfum Vanderbilt mij aan mijn oma denken. Zij droeg deze geur altijd, en als ik wel eens bij haar parfummetjes en nagellakjes mocht kijken, dan rook ik gelijk mijn oma als ik het flesje Vanderbilt pakte. Die geur was – en ís nog steeds – mijn oma. Hoewel volgens mij heel veel omaatjes een Vanderbiltje dragen, blijft het voor mij een speciaal geurtje.

Koeienpoep

2010_0629Image0103

Koeienpoep. Voor de meeste mensen niets meer dan een onwijs vieze geur die van zo’n hoop met rokende, dampende zooi hooi gemengd met koeienpoep en -pies afstraalt. Maar als ik dat ruik, dan denk ik aan de keren dat ik in de zomervakantie bij mijn tante ging logeren. Mijn tante woont in een vrijstaand huisje aan een dijk, met tegenover haar een boerderij die vol zit met koeien. Aan die koeienpoepluchten kun je dan niet ontkomen. Ook niet op een zomeravond als je gezellig buiten zit met je limonade. Maar het was dan gezellig, het was lekker weer en het was vakantie, dus ik vond het niet erg! Voor mij geeft koeienpoep nu nog steeds een soort van vakantiegevoel. Zomerse avonden, bij mijn tante op het terras, onderaan de dijk.

DSC_0353

DSC_0374

Geur voor ‘t eerst gebruiken

Ik vind het leuk dat sommige geuren je helemaal terug kunnen brengen naar vroeger, of naar een bepaalde gebeurtenis of bepaald persoon. Ik let zelf altijd heel goed op wanneer ik een nieuwe parfum voor het eerst ga gebruiken. Dat doe ik het liefste als mij die dag niets speciaals staat te wachten. Ik heb namelijk één keer een nieuw luchtje gedragen naar de dermatoloog in het ziekenhuis, en sindsdien denk ik steeds aan de wachtkamer in het ziekenhuis als ik dat luchtje ruik. Niet zo goed dus! Dus daarom gebruik ik een nieuw luchtje altijd voor het eerst als ik een normale dag heb. Dat werkt voor mij het beste. Bedankt voor het lezen!

2 Comments on Geuren doen je denken aan…

  1. Wat een leuk en origineel artikel! Het is inderdaad echt zo dat geuren je doen denken aan bepaalde herinneringen. Heb het met veel plezier gelezen :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge