DSC_1149

Sinterklaas is weer in het land! Mijn vriend en ik hadden gisteren tussen de bedrijven door de tv aan staan, zodat we een beetje konden volgen hoe de aankomst in Gouda ging. Niet echt van een leien dakje, met een slapende Sinterklaas en Piet die niet wist hoe hij naar Gouda moest varen! Maar het is gelukt, Sint is aangekomen en hij is dus weer in het land!

Hoewel ik Sinterklaas nu niet meer zo spannend vind als vroeger, is het altijd leuk om terug te denken aan vroeger. Ik weet namelijk nog als de dag van gisteren hoe spannend ik dat altijd vond!

Liedjes zingen en schoen zetten

Elke avond voor het slapen gaan zongen mijn broertje en ik een liedje voor Sinterklaas en zetten we onze schoen bij de verwarming, dat is ook een soort schoorsteen. In onze schoen deden we dan een gedichtje, ons verlanglijstje, een tekening of een wortel voor Amerigo. De sinterklaasliedjes die we zongen, zongen we vaak mee met een cassettebandje. Leuk was dat! De volgende ochtend waren mijn broer en ik helemaal gespannen, want: zou Sinterklaas of Zwarte Piet zijn geweest en wat zou hij in onze schoen hebben achtergelaten? En was hij überhaupt wel weg, zouden we hem niet tegenkomen in de woonkamer? Super spannend.

Rommel op school

Op de basisschool was Sinterklaas ook altijd een hele spannende periode. Wij hadden op school Sabbas, een piet die ‘s nachts de klaslokalen overhoop haalde, daarna de deuren op slot deed en de sleutels verstopte. Dat was erg spannend aankomen op school; want hij maakte er dus altijd een rommeltje van. Als we de sleutels van de klaslokalen hadden gevonden en alles dus weer konden opruimen, dan kwamen vaak ook nog andere pieten langs om keihard pepernoten door de klas te gooien. Toen vond ik van de grond eten al niet zo geweldig, maar die pepernoten kon je natuurlijk niet laten liggen, hihi.

Pakjesavond bij oma: super spannend met pieten op de daken

Tot een aantal jaar geleden vierden mijn ouders, broer en ik altijd Pakjesavond bij onze oma, samen met een oom en tante en nicht en neef. Mijn oma woonde destijds zes hoog in een flat in Den Haag en mijn nicht en ik keken samen altijd vol spanning naar buiten, om te zien of er pieten op de daken liepen. Mijn nicht zag altijd pieten lopen – zij was wat ouder en verder dan ik – dus ze probeerde mij altijd aan te wijzen waar ze die pieten dan zag. Dat vond ik mega spannend. Maar ik zag ze natuurlijk nooit. Toen er dan ook nog eens pepernoten door de kamer vlogen (mijn oom moest op dat moment naar de wc), was ik helemaal niet meer te houden. Bons, bons op de voordeur. Mijn vader was er op dat moment niet. Maar als wij dan bij de voordeur keken, stonden er zakken vol cadeautjes voor de deur. Dat waren nog eens tijden.

Schoen zetten in de supermarkt

Of wat denk je van je schoen zetten in de supermarkt. Als ik dan mijn gevulde schoen mocht ophalen, liepen er ook pieten door de winkel. Heel eng vond ik dat dan weer. Maar ik was wel altijd blij met wat er in mijn schoen zat. Ieder jaar weer.

Sinterklaas draait om blije kindjes

Ik was met alles blij. Blij met mijn schoencadeautjes thuis, blij met cadeautjes van Pakjesavond, blij met cadeautjes van school, cadeautjes van de Sint die op mijn vader zijn werk kwam, en blij met cadeautjes van de supermarkt. En daar draait Sinterklaas om. Spanning, blijdschap en nieuwe cadeautjes. Zonder gezeur. Alleen maar blije kindjes.

Fijne Sinterklaas allemaal!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge