IMG_1310

Hoewel het vandaag misschien wat warm is om met je hoofd boven de oven te gaan hangen, is het ook vakantie. De ideale tijd om eens lekker iets te gaan bakken. Ik laat je vandaag zien hoe je appelflappen bakt. Het is heel simpel!

IMG_1281

Benodigdheden voor 10 appelflappen

Ik heb het recept gevonden op de achterkant van een verpakking met plakjes bladerdeeg van Koopmans. Dat is ook meteen één van de ingrediënten die je nodig hebt: bladerdeeg. In één pakje zitten tien velletjes, en dit recept is ook genoeg voor tien flappen.

Wat heb je nodig voor 10 appelflappen:

  • 1 pakje Koopmans bladerdeeg
  • 3 grote appels, bijvoorbeeld Elstar
  • 50 gram rozijnen
  • 20 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • bakpapier

IMG_1288

IMG_1289

IMG_1283

Ik gebruik bakpapier van Jumbo. Dit zit op een rol van acht meter, daar kan ik dus wel even mee vooruit! Bij Albert Heijn koop je trouwens bakpapier als losse vellen. Ook makkelijk, dan zijn ze al op maat.

IMG_1275

IMG_1277

Appels schillen en voorbereiden

Begin met het schillen van de appels. Snijd ze vervolgens in hele kleine blokjes, zodat ze goed in de appelflap passen. Wanneer je alle appeltjes hebt geschild, meng dan de rozijnen, suiker en kaneel door de appels.

IMG_1279

Ik meng alles door elkaar in een slakom, dan heb je genoeg ruimte om te husselen en zo meteen kun je gemakkelijk appeltjes uit deze kom scheppen.

Plakjes bladerdeeg ontdooien

Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Dit gaat het snelste als je ze naast elkaar legt en niet half/half op elkaar (wat misschien wel beter past op een bord). Het ontdooien gaat vrij snel, binnen een paar minuten zijn de plakjes al zacht en dan kun je ze al gebruiken.

IMG_1278

Bladerdeeg vullen met appel en rozijnen

Als de plakjes bladerdeeg ontdooid zijn, beleg ze dan voor de helft met het appel/rozijnen mengsel. Beleg het plakje van de ene hoek schuin naar de andere hoeken zorg dat je het plakje niet te hoog en dik belegt, want dan kun je het plakje zo meteen niet goed dichtklappen.

Maak het plakje bladerdeeg rondom nat met een kwastje met water. Klap nu het plakje dicht, sla de lege helft over de gevulde helft.

IMG_1285

Appelflap bestrooien met suiker en op de bakplaat leggen

Maak de bovenkant van de appelflap een beetje nat met water (of met een losgeklopt ei), dit kan het met hetzelfde kwastje als waarmee je de randjes van het bladerdeeg zojuist hebt bevochtigd. Strooi vervolgens een beetje suiker over de bovenkant van de appelflap. Werk zo alle appelflappen af.

Leg de flappen naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Deze bakplaat haal je eerst uit de oven, zodat je hem naast je op de aanrecht kunt leggen. Op mijn bakplaat passen net geen 10 appelflappen, ik moet dus in meerdere sessies bakken.

In de oven op 200 graden

Verwarm de oven voor, ik gebruik de heteluchtoven op 200 graden. Onze oven bakt nogal hard. Volgens het recept mag je de heteluchtoven op 210 graden zetten.

IMG_1290

Flappen afbakken in 15 tot 20 minuten

Als de oven op temperatuur is, schuif dan de bakplaat in het midden van de oven. Bak de appelflappen zo’n 15 tot 20 minuten. Of ze goed zijn, zie je aan het kleurtje. Zijn ze lekker goudbruin, dan zijn de appelflappen goed. Als ze na een kwartiertje nog een beetje bleek zijn, bak ze dan nog iets langer door.

IMG_1310

Smullen maar!

Wanneer de appelflappen een lekker kleurtje hebben, haal ze dan uit de oven en laat ze even afkoelen. Ik vind zelf appelflappen het lekkerste als ze nog een beetje warm zijn, dus laat ze niet te lang afkoelen.

IMG_1315

Ik verzamelde mijn appelflappen in een springvorm, omdat ik ze ging trakteren op mijn werk. In de taartvorm kon ik ze makkelijk meenemen. Je kunt de appelflappen voor een leuk effect ook op een gezellig bord of in een mandje presenteren voor op een verjaardag of als je visite hebt. Enjoy!

4 Comments on Recept: appelflappen bakken

  1. Het is zóóó lang geleden dat ik appelflappen heb gemaakt. Daar moet ik echt weer eens aan gaan beginnen (als het weer wat koeler is, haha). Zo’n ‘standaardverpakking’ is voor mij ook echt i-de-aal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge