DSC_0047

Zelf soep maken is het lekkerste wat er is. Soms is soep uit blik natuurlijk wel makkelijk, maar zelfgemaakte soep kan daar wat mij betreft niet aan tippen. Ik maak regelmatig zelf courgettesoep met prei, en vandaag laat ik je zien hoe ik dat doe! Klik verder voor het recept.

Wat heb je nodig (voor 4 personen)

– 1 courgette
– 2 dikke preien
– 1 witte ui
– 2 bouillonblokjes (groente-, rundvlees- of kippenbouillon)
– Peper en nootmuskaat
– Eventueel kookroom om de soep af te maken

DSC_0010

Was de courgette en snijd deze in blokjes.

DSC_0011

Snijd de preien in stukjes. Vang de stukjes op in een vergiet. Ik was de prei niet voor ik begin, dat doe ik als ik alles gesneden heb. Was na het snijden de prei goed in het vergiet tot al het zand weggespoeld is.

DSC_0009

Snijd de ui in kleine stukjes (snipperen).

DSC_0012

Doe wat olie in een (soep)pan en fruit hier in de ui aan.

DSC_0017

Als de ui glazig is geworden, doe je één liter water in de pan en twee bouillonblokjes erbij. Het maakt niet uit welke bouillon je pakt (groente-, rundvlees- of kippenbouillon), ik vind het zelfs het lekkerste om twee smaken te combineren. Als je vegetariër bent, gebruik je twee groentebouillonblokjes.

DSC_0018

Laat de bouillonblokjes oplossen in het water. Je kunt tussendoor even roeren om het proces te versnellen. Laat het water niet koken.

DSC_0022

Doe vervolgens de groenten in de pan met bouillon. Omdat de pan nogal vol zit, roer ik even. De prei slinkt al snel door het warme water.

DSC_0027

DSC_0028

Door het roeren komen alle groenten onder het water van de bouillon te staan. Laat het geheel nu in 15 minuten gaar koken. Controleer wel regelmatig even of het niet te hard kookt, want dan kan de pan overlopen of (als je net als ik kookt zonder deksel) heel je kookplaat zit onder de vetspetters van de bouillon.

DSC_0031

DSC_0037

Na een kwartiertje koken is de prei flink geslonken en de courgette is zacht (kun je controleren door er met een vorkje in te prikken). Dit is wat we willen!

DSC_0039

Pureer de soep nu. Ik pureer altijd op de laagste stand, om morsen te voorkomen. Jij kunt natuurlijk pureren hoe je het gewend bent.

DSC_0042

De soep hoeft niet zo dun als water te worden, het is goed als hij nog een beetje dik blijft.

DSC_0032

Maak de soep af met peper en nootmuskaat en eventueel kookroom. Ik laat de kookroom achterwege, omdat ik uit een groot bekertje maar een schepje nodig heb. Met de rest van het bekertje doe ik verder niks en dat is zonde. Bovendien smaakt de soep net zo lekker zonder de room.

DSC_0048

Je kunt de soep gelijk serveren. De tweede dag is hij overigens nog lekkerder, dus je kunt dit recept ook heel goed voor twee personen maken en twee dagen van de courgettesoep genieten. Eet smakelijk!

3 Comments on Recept: courgettesoep met prei

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge