suza-0595

Trouwen met Sjoerd is iets waar ik tegenwoordig elke dag wel even aan denk. Hoewel we nu eerst rustig verloofd zijn, is er genoeg om over na te denken. Bijvoorbeeld over hoe ik wil gaan heten als we straks getrouwd zijn. Wil ik mijn eigen naam houden of de achternaam van Sjoerd aannemen? Er zijn genoeg opties.

Anno 2015: man kan naam vrouw aannemen

Vroeger was het simpel. Man en vrouw trouwden en de vrouw kreeg de achternaam van de man. En de kinderen ook. Super simpel en super duidelijk. Tegenwoordig willen we echter graag verschillende opties openhouden. De opties gaan zo ver, dat anno 2015 (en een aantal jaren eerder ook) de man zelfs de naam van zijn vrouw kan aannemen. Da’s ook best leuk. Maar of ik dat wil?

DSC_1149

Trouwen: je houdt je eigen naam

Ik heb mij inmiddels aardig verdiept in de namentheorie-voor-getrouwde-mensen. Je kunt je als getrouwde vrouw op verschillende manieren voorstellen. Hoi, ik ben Suzanne (naam partner). Hoi, ik ben Suzanne (naam partner – meisjesnaam), Hoi, ik ben Suzanne (meisjesnaam – naam partner). Maar voor welke mogelijkheid ik ook kies: ik blijf officieel wel altijd mijn meisjesnaam houden! En dat is nieuw voor mij.

De gemeente schrijft: ‘het gaat om het gebruik van de achternaam in het dagelijks verkeer. De officiële naam die iemand heeft verandert niet. Ongeacht welk naamgebruik u kiest, in uw trouwboekje treft u altijd uw eigen geslachtsnaam aan’. Ik kan dus de achternaam van Sjoerd aannemen voor in het dagelijks leven, maar op officiële documenten (en bijvoorbeeld op vliegtickets) zal ik altijd mijn meisjesnaam houden; dus de achternaam van mijn vader.

DSC_1526

De keuze van mijn nieuwe naam

Hoewel het dus voor officiële documenten niets uitmaakt hoe ik mezelf wil noemen, vind ik het wel leuk om straks de naam van Sjoerd aan te nemen. Dat is het leuke aan trouwen: je kiest voor elkaar en je hoort echt bij elkaar. Maar daarnaast vind ik het ook speciaal om nog een stukje van mijn vader te blijven dragen in mijn naam. Ik denk dat ik dus straks kies voor een dubbele achternaam. Dan ziet iedereen gelijk dat ik getrouwd ben en dus bij Sjoerd hoor, én dat ik ook nog altijd bij mijn pappie (en mammie) blijf horen. Wordt vervolgd!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge