DSC_0329

Hoi! Sinds Sjoerd en ik verloofd zijn, denken we altijd wel even aan De Grote Dag. Hoewel we in de zomer van 2016 willen trouwen, zijn we al wel verschillende dingen aan het uitzoeken en regelen voor de bruiloft. Zo ook de trouwfotograaf. Hoe kies je een trouwfotograaf? Ik vertel je vandaag hoe wij dat hebben gedaan. 

Kijk om je heen

De eerste tip is simpel: kijk om je heen. Geef je ogen de kost. Trouwt je beste vriendin of de buurvrouw? Hoe zijn die foto’s geworden en wie was hun fotograaf? Zo kom je op ideeën en dat is de eerste stap.

Stijl van de reportage

Je trouwdag is de mooiste dag van je leven. Je trouwt maar één keer (als het goed is). Deze dag wil je daarom zo mooi mogelijk vast laten leggen. Denk na hoe je dat wilt. Wat voor stijl heeft jouw voorkeur? Romantisch, stoer, wild, robuust? De standaard foto’s of net iets aparter? Het klinkt misschien vaag omschreven, maar als je weet in welke stijl je je trouwreportage wilt laten maken, dan kun je gerichter zoeken naar een fotograaf. Iedere fotograaf heeft zijn eigen stijl, dus het is fijn als je weet wat je wilt en wat je zoekt. Zelf houden wij van zachte en romantische foto’s en geen te stoere foto’s met een rauw randje en felle kleuren.

DSC_1394

Bekijk portfolio’s en websites

Wat volgt is het bekijken van portfolio’s en websites van fotografen. Via via kunnen er fotografen op je pad komen, maar je kunt er natuurlijk ook naar zoeken op internet. De meeste fotografen publiceren hun foto’s op hun website in een (trouw)portfolio. Blader er eens doorheen. Sjoerd en ik kwamen er al snel achter welke fotografen bij onze wensen aansloten en welke niet.

Prijzen

Ja, een fotograaf kost natuurlijk wel wat. Prijzen zijn lastig te benoemen. Iedere fotograaf berekent andere prijzen en dat heeft alles te maken met hoe lang hij of zij bij jouw dag aanwezig is en wat er na afloop van de trouwdag wordt opgeleverd.

De ene fotograaf is er ‘s ochtends vanaf het aankleden tot ‘s avonds aan het feest, de andere blijft nog tijdens het feest. Ook levert de ene fotograaf nabewerkte foto’s aan en de andere fotograaf maakt er nog een mooi trouwalbum bij. Het is maar net wat je zelf zoekt.

Plan een kennismakingsgesprek

Als je een fotograaf hebt gevonden die helemaal doet wat jij wilt, plan dan vooral een kennismakingsgesprek. Je weet dan ook of de fotograaf ook leuk en aardig is. Waarom doet dat er toe? Omdat die persoon de hele dag op jouw speciale dag aanwezig is. Als het een vervelend persoon is, dan kan dat afbreuk doen aan jouw dag en dat is niet leuk. Verder kun je tijdens een kennismakingsgesprek je wensen aangeven en een beetje aftasten hoe zijn of haar werkwijze is. Vaak komt er nog een tweede gesprek om de dag zelf door te lopen, maar dat is pas later, als de trouwdag dichterbij komt.

Belangrijke vragen tijdens een kennismakingsgesprek

Tijdens het kennismakingsgesprek kun je dus vragen naar de werkwijze van de fotograaf. Hoe pakt hij zo’n trouwdag het liefste aan? Vanaf wanneer is hij doorgaans aanwezig en op welk punt vertrekt hij weer? Hoe krijg je de foto’s aangeleverd? Komt er een online fotobibliotheek die je kunt delen en wanneer komen de foto’s dan? Hoeveel foto’s worden er opgeleverd en maakt hij ook een trouwalbum? Schrijf vooraf alles op wat je wilt vragen.

Als een fotograaf toch op audiëntie komt, stel dan gelijk ook even de volgende vragen:

  • Reiskosten: zitten deze in de totaalprijs of worden deze los berekend? Zo ja, wat is de prijs per kilometer?
  • Ziekte: wat als de fotograaf ziek is op jullie trouwdag, is er dan een alternatieve fotograaf beschikbaar en hoe ziet zijn of haar portfolio er uit?
  • Apparatuur: heeft de fotograaf een extra camera of andere apparatuur ter beschikking als zijn of haar eigen apparatuur kapot gaat op de dag?
  • Opdrachtbevestiging: wanneer is de opdracht definitief? Werkt de fotograaf met een aanbetaling?

DSC_0138

Loveshoot

Sommige fotografen bieden voorafgaand aan de bruiloft een loveshoot aan. Dit kan meestal tegen gereduceerd tarief als je de fotograaf ook boekt voor de trouwdag. Een loveshoot vindt plaats in gewone kleren en het resultaat kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld de trouwkaart. Zo’n loveshoot is niet verplicht, maar een leuk idee. Zo wen je ook meteen aan de fotograaf en aan de camera.

Boeken van de trouwfotograaf

Bevallen het portfolio, de stijl, het karakter en de prijs van de fotograaf je? Boek de fotograaf dan zo snel mogelijk. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat de fotograaf al geboekt is op jouw trouwdatum. Helemaal als je trouwt in de zomer op vrijdag of zaterdag. En dat zou jammer zijn, want dan moet je op zoek naar een andere fotograaf! Wij hebben ook al een fotograaf geboekt en wij trouwen volgend jaar in de zomer. Het kan maar alvast geregeld zijn. Bedankt voor het lezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge