DSC_1175

Op de vraag aan welke hand je een verlovingsring of trouwring draagt, kon ik tot voor kort geen antwoord geven. Iedereen draagt ze anders en bovendien had ik mij er nog niet echt in verdiept. Tot nu! Want sinds Sjoerd mij ten huwelijk vroeg, ben ik helemaal in-to verloven, trouwen, huwelijken en alles wat daarbij komt kijken. Dus ik weet het antwoord nu!

Het antwoord op de vraag had ik kunnen raden. Mijn ouders zijn getrouwd en die dragen een trouwring. Maar mijn moeder draagt ‘m links en mijn vader draagt zijn trouwring rechts. Daarom ging ik toch even op onderzoek uit. Hoe heurt het nou, waar draag je het beste een verlovingsring of trouwring? En er schijnt nog best wat achter te zitten.

DSC_1170

Verlovingsring: aanzoek

Een verlovingsring draag je doorgaans vanaf het moment dat je ‘ja’ zegt op het aanzoek van je partner. Als vrouw zijnde dan. Mannen dragen blijkbaar niet echt een verlovingsring; dat is meer een vrouwendingetje. Ik heb ook een verlovingsring gekregen van Sjoerd. Ik draag ‘m met liefde. Dezelfde ring wordt straks ook mijn trouwring. Omdat ik dat graag wil.

DSC_1172

Trouwring: ja, ik wil!

De trouwring is de ring die je draagt vanaf het moment dat je ‘ja’ tegen elkaar zegt op je huwelijksdag. Als vrouw draag je vanaf nu een trouwring, en als man doorgaans ook. Een trouwring ziet er meestal iets meer basic uit dan een verlovingsring, omdat dat handiger is in het dagelijks leven, met klusjes en de kinderen en zo.

Sommige vrouwen hebben twee ringen: een verlovingsring en een trouwring. Ik hoef geen losse trouwring. Mijn verlovingsring vind ik zo mooi, dat dat straks ook mijn trouwring wordt. Bovendien heb ik voor mijn 21e verjaardag een hele mooie ring van mijn ouders gekregen en die wil ik kunnen blijven dragen. En met een verlovingsring én een trouwring houd ik geen vingers meer over! 😉

Rechts, links, rechts, links, rechts, links

De hamvraag is natuurlijk aan welke hand je een verlovingsring of trouwring draagt. Het antwoord is: het maakt niet uit. Links of rechts: kies lekker zelf! Toch kiezen de meeste mensen ervoor om hun verlovingsring rechts te dragen en hun trouwring links. De meeste mensen zijn rechtshandig en door je trouwring links te dragen, slijt ‘ie minder snel. Ook zou je linker ringvinger in verbinding staan met je hart, wat natuurlijk super romantisch is.

DSC_1183

Mijn ring: links

Het komt ook voor dat de kerk de juiste vinger voorschrijft. In mijn geval is dat mijn linker ringvinger. Ik ben katholiek opgevoed – ik ben gedoopt en ik heb mijn communie en vormsel gedaan – en volgens de katholieke kerk draag je je trouwring aan je linkerhand. Ik draag mijn ring nu ook aan mijn linkerhand, maar niet per se omdat mijn geloof dat voorschrijft.

Ik ben namelijk al lang niet meer naar de kerk geweest en het geloof speelt geen grote rol in mijn leven. Maar toch vind ik het symbolisch mooi dat ik ervoor heb gekozen om mijn verlovingsring en straks trouwring aan mijn linkerhand te dragen. Uit praktisch oogpunt (ik ben rechtshandig), uit liefde (verbinding met mijn hart) en het past ook bij mijn kerk. Mijn opa en oma zouden trots op mij zijn.

Mijn echte verlovingsring staat niet op de foto’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge