DSC_0468

Vraag mij niet waarom, maar ik vind het super fascinerend om te lezen hoe mensen hun toilet schoonmaken. Iedereen heeft zijn eigen manier en ik vind het serieus interessant om te lezen. Het klusje zelf is niet mijn favoriet, maar ik leer wel graag hoe andere mensen die pot schoonmaken. Dan zal ik mijn eigen routine ook maar even delen! Kijk mee naar hoe ik ons toilet schoonmaak…

Het toilet schoonmaken

Het toilet verdient regelmatig een sopje, zodat het allemaal lekker fris blijft. Ik laat je vandaag zien hoe ik op mijn manier ons toilet schoonmaak. De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt met een droge doek en zonder dat ik echt aan het schoonmaken ben, want ik vind het vies om de toiletpot te soppen en tegelijkertijd de camera vast te houden om alles vast te leggen. Maar geloof me: dit is écht mijn routine.

Ik heb ooit geprobeerd om het toilet aan te pakken met gele handschoenen aan – want dat klinkt toch iets hygiënischer dan met je blote handen eens lekker de pot te gaan boenen – maar dan krijg ik de poetsdoekjes niet goed uitgeknepen en ook heb ik minder grip op de één of andere manier. Dus daarom met blote handen. Ik poets ook altijd zonder sieraden, maar deze “droge demo” deed ik even met sieraden.

DSC_0466

Schoonmaakmiddel en microvezeldoekjes

Om te beginnen heb ik verschillende microvezeldoekjes om het toilet onder handen te nemen. Ik gebruik deze doekjes alleen voor het schoonmaken van het toilet en elke kleur heeft zijn eigen functie. Het blauwe doekje gebruik ik voor de deur en deurklinken, de lichtknop, spoelknop, fonteintje en de tegeltjes. Het rode doekje gebruik ik voor de toiletpot. Het gele doekje gebruik ik om alles na te drogen. Met een spons dweil ik de vloer.

DSC_0470

Ik gebruik verschillende schoonmaakmiddelen om het toilet schoon te maken. Momenteel maak ik graag een sopje met Dettol, maar ik gebruik net zo goed Ajax of Mr. Proper. Voor de bril pak ik wel eens CIF en voor de toiletpot zelf – en dan bedoel ik de binnenkant – gebruik ik WC-eend en soms bleek.

DSC_0481

Ik vond het leuk om ons kleinste kamertje leuk aan te kleden met foto’s, kaarsjes, geurstokjes en gekleurde handdoekjes. Aangezien wij een hangtoilet hebben kon ik dat allemaal gezellig neerzetten op muurtje boven het reservoir.

DSC_0477

DSC_0476

DSC_0474

DSC_0485

Van boven naar beneden: lichtknop, tegeltjes

Ik begin met het maken van een sopje met Dettol en heet water. Ik haal alle accessoires uit het toilet en ook de prullenbak, handdoek en wc-rolhouder. Ik begin vervolgens met het blauwe doekje. Ik werk van boven naar beneden, want dat is het handigste. Ik neem de deur aan beide kanten af en ook de klinken. Ook maak ik de lichtknop, spoelknop, tegeltjes en het fonteintje schoon. Natuurlijk spoel ik het doekje regelmatig uit in het sopje. Ik droog alles na met het gele doekje. Ook maak ik met het gele doekje de accessoires uit het toilet schoon en stofvrij: fotolijstjes, geurstokjes, spiegel en het zeeppompje.

DSC_0486

DSC_0488

DSC_0491

DSC_0492

Toiletpot schoonmaken

De pot maak ik schoon met het rode microvezeldoekje. Met hetzelfde sopje, want die paar stofjes van net hebben het water niet vervuild. Ik doe de klep van de pot dicht en maak de pot aan de buitenkant schoon. Tussendoor spoel ik het doekje weer goed. Wij hebben een hangtoilet; ook de onderkant van de pot kan ik daarom schoonmaken.

DSC_0495

Vervolgens klap ik het deksel open en maak ik het deksel aan de binnenkant schoon. Daarna de bovenkant en onderkant van de bril. Vooral met het poetsen van de onderkant van de bril spoel ik het doekje goed. Soms gebruik ik nog een beetje CIF om de onderkant van de bril goed schoon te krijgen. Maar niet vaak en ook niet veel, want ik ben bang dat ik de bril dan beschadig. Vervolgens pak ik de rand van de pot mee. Ik doe wat WC-eend onder de rand van de pot en met de toiletborstel sop ik dit even goed in. De wc-borstel laat ik vervolgens in de pot staan, zodat deze schoon wordt door de WC-eend.

DSC_0471

Dweilen en weer inrichten van het toilet

Als laatste dweil ik met een spons de vloer. Als de vloer droog is, zet ik alle accessoires weer terug op hun plaats. Ik leeg het prullenbakje, hang een schoon handdoekje op. Ik trek het toilet door, spuit er wat luchtverfrisser in (vraag me niet waarom) en ik controleer of het toiletblok (in dit geval een fresh disc van Mr Muscle) nog vol genoeg zit. Anders vervang ik deze. De microvezeldoekjes gaan in de wasmachine. Klaar!

DSC_0478

Hoe vaak toilet schoonmaken

Hoe vaak je een toilet schoon moet maken, hangt zeer zeker af van het gebruik. Ik maak ons toilet bijvoorbeeld één keer in de week schoon, omdat Sjoerd en ik overdag toch op ons werk zijn. Ik zeg niet dat mijn routine de beste is, maar ik vind het wel fijn werken zo.

Soms maak ik de bril en de pot tussendoor nog even met WC-eend en een sanitairdoekje schoon. Dat doe ik bijvoorbeeld als we visite krijgen. Dat is mijn routine. Bedankt voor het lezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge