DSC_0965

Ik kan verrassend goed nee zeggen als ik iets niet wil. Vroeger al, tegen jongens die verwachtingen hadden die ik niet waar kon en wilde maken, maar ook nu als een irritante verkoper aan de deur staat. Die jongen van vroeger of die man aan de deur kan nóg zo’n mooi verhaal hebben, maar als het niet goed voelt, dan zeg ik nee!

Maar hij is zo aardig…

Soms voelt nee zeggen tegen iemand niet goed. Ik ken het wel hoor; er staat een verkoper aan de deur die heel aardig is, een mooi verhaal heeft en al met zijn acceptgiro staat te zwaaien om je rechts onderin te laten tekenen. Maar als ook maar íets in mijn hoofd zegt dat ik het niet moet doen, dan zeg ik nee. Ik ben degene die aan zo’n abonnement vast zit, een duur abonnement wat je vaak helemaal niet gemakkelijk op kan zeggen, en vaak is het iets wat ik helemaal niet nodig heb.

DSC_0970

De verkoper aan de deur

Ik noem een abonnement op ingevroren vlees en groenten. Om de zoveel tijd komt dan een man met zijn diepvriesvrachtwagen bij je aan de deur om eten te verkopen. Veel beter en lekkerder dan bij de Jumbo, volgens die man. Maar dat het ook vreselijk duur was, zei hij er niet bij. De verkoper die dit soort van abonnement laatst aan de deur aan mij kwam verkopen, heeft een minuutje of twintig zijn uiterste best staan te doen om mij wat te verkopen, maar ik wil mij niet zo lang van tevoren vastleggen met wat ik ga eten. Dus ik wilde het niet doen. De man zou mij toen matsen met een bepaald trucje. Nee! Oké, je mag alles wat je niet lust teruggeven. Nee! Maar het is echt lekker, en de kip is niet ingespoten met water. Nee! Uiteindelijk droop de man af. Nee is nee.

Nee tegen alcohol

Hetzelfde geldt voor mensen die mij alcohol aanbieden. Ik drink geen alcohol, nooit. Ik heb er niets tegen hoor, maar ik vind een drankje waar alcohol in zit niet lekker. Geef mij maar Cassis of Cola. Leg je daar dan bij neer, zou je zeggen. Toch zijn er altijd mensen om mij heen die mij iets proberen aan te bieden. Op een borrel of op een feestje. Als ik het aanbod dan afsla, is het niet meteen klaar. Ah toe, doe nou gezellig mee. Iedereen neemt wat. Nee! Ik drink geen alcohol. Nee, nee, nee. Klaar! Uiteindelijk hebben de mensen om hij heen wel geleerd dat ik écht geen alcohol drink. En ook niet wil proeven. Gewoon een kwestie van volhouden en duidelijk zijn.

DSC_0973

Ja zeggen is makkelijker

En zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen. Bij dates of avondjes uit geldt hetzelfde: wil je iets niet, zeg dan nee. Dat is duidelijk voor de andere persoon en als het niet duidelijk is, dan moet je bij je standpunt blijven. Dan wordt het vanzelf duidelijk. Nee is nee. Voelt iets niet goed, doe het dan niet. Soms ben ik geneigd om toch ja te zeggen tegen een bepaalde deal, als het verhaal zo goed klinkt of als ik het zielig vind om nee te zeggen tegen die persoon. Of: als ik nu ja zeg, dan gaat hij wel weg. Maar zodra het in mijn buik niet goed voelt om in te gaan op de vraag of het aanbod, dan doe ik het niet. Anders heb ik daar in de toekomst zelf alleen maar last van. En dat is het niet waard.

Te mooi om waar te zijn?

Dit geldt natuurlijk ook voor een mooi abonnement op iets: klinkt te mooi om waar te zijn? Nee. Iemand wil jouw iPhone kopen voor 1000 euro? Te mooi. Nee. Je mag iets kopen maar je hoeft nu nog niet te betalen? Daar zit iets achter. Nee. Een verzekering die te goedkoop is om waar te zijn? Is het ook. Niet doen.

En jij?

Goh, dit klonk misschien een beetje belerend, maar ik ben blij dat ik zelf goed mijn grenzen kan aangeven en ik wilde dit graag met je delen. Kun jij goed nee zeggen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge