16952203761_dd78ee9407_b

Hoi! Als klein meisje vond ik het leuk om mij te verkleden als een prinses. Met een mooie jurk en een kroontje. Volgende zomer mag ik écht een prinses zijn, namelijk als ik met Sjoerd ga trouwen! Eén van de leukste (en belangrijkste) dingen in aanloop naar de bruiloft, is het passen en uitzoeken van een trouwjurk. Ik ben in een paar winkels geweest om trouwjurken te passen en vandaag vertel ik je hoe dat was. Lees gauw verder!

Mijn ervaringen met trouwjurken passen

In dit artikel vertel ik je over mijn ervaring met trouwjurken passen. Ik ben in twee winkels geweest; vrijdag ga ik bij een derde winkel trouwjurken passen.

Edit: ik heb mijn trouwjurk gevonden! Lees hier alles over het zoeken, passen en proosten!

Wie neem je mee?

Sinds ik trouwjurken heb gepast, ben ik fan van “Say Yes To The Dress” op TLC. Maar mijn god, wat nemen die meiden veel mensen mee naar de pas sessies! Variërend van de zus van de beste vriendin van de bruid tot aan de buurvrouw van de nicht van de stiefmoeder. Ik zou er helemaal gek van worden. Ik heb mijn moeder meegenomen met passen en ook vrijdag gaat ze met mij mee. Gezellig samen passen 🙂

Voorbereiden: bekijk het assortiment en bedenk wat je mooi vindt

Er zijn zoveel bruidsmodewinkels, dat je soms niet weet waar je moet beginnen!

Ik begon met het online zoeken naar bruidsmodewinkels in de buurt van mijn woonplaats. De meeste winkels hebben (een deel van) hun assortiment online staan en zo kon ik al een beetje zien welke winkels het de moeite waard waren om een bezoekje te brengen.

In de winkels zelf hangen vaak meer jurken dan op de website staan, maar het gaf mij wel een goed beeld. Sommige winkels noemden ook tarieven van jurken op hun website. Handig, want zo wist ik al een beetje wat een gemiddelde jurk daar kostte.

Ik keek ook naar ervaringen (recensies) van bruiden die hun jurk gekocht hadden bij die winkels en ik bekeek ook wat er op internet werd geschreven over de winkels. Ik kon me zo een goed beeld vormen.

Terwijl ik het online assortiment jurken bekeek, sloeg ik de afbeeldingen van mooie jurken alvast op in mijn telefoon. Dan hoefde ik bij de kennismaking alleen maar de afbeeldingen te laten zien om over te brengen wat ik mooi vond.

Afspraak maken om te passen

Bruidsmodewinkels werken het liefste op afspraak als je jurken wilt komen passen. De winkel reserveert dan zo’n twee uur tijd voor je. In die tijd krijg je alle aandacht van de wereld en mag je in alle rust jurken passen. Natuurlijk kun je ook “zomaar” een bruidsmodewinkel binnenlopen, maar de kans is groot dat ze dan geen tijd voor je hebben en dat is zonde.

Op het moment dat ik wist bij welke winkels ik bruidsjurken wilde gaan passen, maakte ik een pas-afspraak. De dame die ik aan de lijn had bij de eerste winkel vroeg met wie ik kwam passen en wanneer ik zou gaan trouwen, zodat ze dat alvast kon noteren. Ik vroeg hoe ik mij kon voorbereiden, maar het was helemaal fantastisch dat ik al jurken had bekeken en de afbeeldingen op mijn telefoon had opgeslagen. Beter kon niet.

DSC_0468

De dag voor je gaat passen: scheren, fris en fruitig

Het kan nogal intiem zijn in het pashokje als je een trouwjurk gaat passen. Je bent alleen met de dame van de winkel en je staat soms enkel in je onderbroek. Het is daarom fijn om de boel (boven en beneden) de avond van tevoren even te scheren, zodat je fris en fruitig je armen in de lucht kunt steken als er een jurk over je hoofd wordt gedropt. Denk ook aan net ondergoed.

Kennismaking: wat voor jurk zoek je?

Voor je gaat passen wil het personeel natuurlijk weten wat jouw smaak is of wat voor soort jurk je wilt passen. Zo selecteren ze een paar jurken uit het assortiment, in de hoop dat jouw droomjurk daarbij zit.

Aangezien ik al afbeeldingen van jurken op mijn telefoon had staan (van zowel de eerste als de tweede winkel waar ik ging passen), waren we zo klaar met bekijken wat ik mooi vond. De eerste winkel waar ik ging passen zocht vervolgens een jurk of vier uit, de tweede winkel vroeg eerst naar mijn budget en ging daar jurken op selecteren. Wat wel jammer was, was dat de tweede winkel niet alle jurken meer in de winkel had hangen die ik op de website had gezien.

Tijdens het passen: spelden, ondergoed en schoentjes

Het passen vond ik erg leuk. Vooraf kreeg ik een passende (strapless) beha en schoentjes aan. Bij de ene winkel moest ik in de jurken “stappen”, in de andere winkels gingen de jurken over mijn hoofd.

De jurken werden vervolgens afgespeld, zodat het beter paste. Ik kon me toen helemaal een goed beeld vormen! Ik voelde mij net een prinses. In de ene winkel mocht ik op een verhoging gaan staan, zodat ik me helemaal een model voelde. Met allemaal spiegels om mij heen, kon ik mezelf en de jurk van alle kanten bekijken. Mijn moeder, die eerste rang zat, kon ook alles heel goed zien.

O ja, wat me opviel: bij de eerste winkel moest ik ook zelf mijn beha uit doen. De dame van de winkel deed de strapless beha bij mij aan. In de tweede winkel mocht ik mijn eigen beha aan houden, en met mijn rug naar de medewerkster toe gaan staan. Zij deed vervolgens mijn beha los en deed een pas-beha aan. Ik voelde me bij de eerste winkel niet ongemakkelijk, maar de werkwijze van de tweede winkel vond ik wel prettiger.

5710128776_219a51f75c_b

Na afloop: goed nadenken

Winkelpersoneel in een bruidsmodewinkel is niet gek. Vooral in de eerste winkel waar ik ben gaan passen niet. Ik kreeg meteen de mooiste en duurste jurk aan (ze vroeg immers niet naar mijn budget), in de hoop dat ik verliefd zou worden op die jurk en niets anders meer wilde. Ze had gelijk, ik vind het een hele mooie jurk, maar het zou wel een hele hap uit het budget worden.

In de tweede winkel waren de prijzen beter – en de jurken waren ook prachtig – maar ik heb nog nergens iets besteld of afgesproken. Ik denk heel goed na wat ik wil, ik wil geen overhaaste beslissingen nemen. Daarom ga ik vrijdag naar een derde winkel, in de hoop dat ik daar meteen word weggeblazen door een mooie en betaalbare jurk en geen twijfels heb of hoef na te denken.

Trouwjurk bestellen: hoe lang van tevoren?

Het kan tot zeven maanden duren om een trouwjurk te laten maken. Tel daar het passen en op maat maken bij op (dat kan ook zo’n twee tot drie sessies in beslag nemen) en je bent al bijna een jaar verder! Begin dus op tijd.

Keuze maken

Sjoerd en ik gaan komende zomer trouwen, dus ik wil wel deze week of anders heel snel een knoop doorhakken. Dan heb ik in ieder geval straks de jurk van mijn dromen en nog op tijd ook. Bedankt voor het lezen!

Edit: ik heb mijn trouwjurk gevonden! Lees hier alles over het zoeken, passen en proosten!

De jurk en schoenen op de foto’s zijn niet van mij 😉

Bron foto 1, 3

3 Comments on Trouwen: trouwjurken passen – mijn ervaring

  1. In november dti jaar ga ik trouwen! Nu ben ik online al aan het kijken naar bruidsjurken en bruidsaccessoires. Maar ga volgende week echt passen bij een bruidswinkel. Hoop daar gelijk mijn jurk te vinden!

  2. Héérlijk trouwjurken passen! Mijn favoriete zaak is Alberto Axu. Waar ze samen met je al je wensen bespreken én kijken naar je figuur om écht jou eigen unieke trouwjurk van je dromen te creëren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge