Basilicum stekken 4

“Basilicum die verkocht wordt in de supermarkt, leeft hooguit een paar dagen. Zulke kruiden worden speciaal zo gekweekt”. Nou, de basilicum die ik vorige zomer bij Jumbo kocht, niet hoor. Die leefde nu nog! Hij was wel veel te lang geworden en hier en daar waren de stengels wat houterig geworden, dus ik wilde ‘m weggooien, óf weer netjes maken. Ik zocht op internet of ik basilicum kon stekken. Ik kwam niet echt een duidelijk verhaal tegen, maar het zou moeten kunnen. En het is me gelukt! Lees verder om te leren hoe je zelf basilicum kunt stekken.

Basilicum stekken 3

Basilicum gebruiken

Basilicum kun je in veel gerechten gebruiken, op de spaghetti bijvoorbeeld, maar ik gebruik eigenlijk alleen een paar blaadjes basilicum in de zomer, als ik tomaat & mozzarella prikkers maak als snack bij de barbecue. Een heel plantje is dus eigenlijk te veel voor wat ik ermee doe, maar ja, zo’n plantje is snel gekocht.

De basilicumplant die ik vorige zomer in de supermarkt kocht, bleef maar doorgroeien. Omdat ik na het barbecueseizoen bijna geen basilicumblaadjes meer gebruikte, bleef het plantje veel te vol en hij werd ook veel te lang. Wat nou: kruiden uit de supermarkt gaan snel dood? Ik blijk denk ik toch de groene vingers van mijn moeder te hebben geërfd, want de plant ging toch echt niet dood.

Basilicum stekken 1

Zelf basilicum stekken: in water zetten

Omdat ik de basilicumplant eigenlijk veel te lang vond worden – hij ging er ook een beetje bij hangen want hij werd topzwaar, en er kwamen zelfs witten bloemetjes uit de topjes – wilde ik hem weggooien. Maar ja, er zaten nog genoeg gezonde en nieuwe blaadjes aan. En: het barbecueseizoen komt er (hopelijk) weer aan. Ik besloot de goede takjes te gaan stekken!

Basilicum stekken 5

Op internet las ik dat je, als je basilicum wilt stekken, wat takjes in water moet zetten tot ze wortel schieten. Maar de kans op succes was geloof ik niet heel groot. Toch probeerde ik het. Afgelopen weekend, toen de takjes twee weken in een glas water stonden, zag ik nog niks gebeuren. Ik wilde de boel bijna weggooien, toen ik ineens zag dat mijn takjes wél al worteltjes hadden gekregen! En veel ook!

Basilicum stekken 6

Niet te dicht op elkaar planten

Wauw, de eerste stap is me dus al goed gelukt. De volgende stap is de stekjes in de potgrond te zetten zodat ze verder kunnen gaan groeien. De stekjes mogen niet te dicht bij elkaar gezet worden, want dan kan het alsnog mis gaan. Blijkbaar is dat de boosdoener met supermarktkruiden, die plantjes zitten te veel op elkaar gepropt in een potje.

Basilicum stekken 2

Wordt vervolgd

Het vervolg houd je nog van me tegoed, ik was al heel blij dat mijn stekjes verder zijn gaan groeien. Wordt vervolgd dus! En Mus kan ook niet wachten zo te zien.

Edit: de update staat inmiddels online! Het vervolg op het basilicum stekken lees je hier.

Liefs,
Suzanne

Lees ook:

Update: basilicum stekken

2 Comments on Basilicum stekken

  1. ik heb 3 basilicumplanten in n plantenzaak gelocht en in de aarde gezet…nu groeien er toppen in met bloempjes…kan ik die plukken om te stekken of moet ik ze weggooien?

    • Ik had dat ook wel eens inderdaad! Die kun je blijkbaar eten, maar voor je plantje is het beter om ze weg te knippen. Dan blijft je plantje vol en goed groeien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge