Bruiloft Sjoerd Suzanne 5

Wedding Week #8: Nu je in deze Wedding Week alles hebt kunnen lezen over bijvoorbeeld de taken van een ceremoniemeester, het maken van een draaiboek en het kiezen van de juiste bedankjes, is het tijd voor nog wat aanvullende tips en dingetjes die handig zijn om te weten. Bijvoorbeeld over het kiezen van een trouwambtenaar, speciale kosten van trouwlocaties en hoe je je gasten kunt vermaken. Voila!

Trouwambtenaar kiezen

Tegenwoordig mag je zelf kiezen door wie je getrouwd wilt worden. Je kunt zelfs door de zus van je beste vriendin worden getrouwd – als ze maar beëdigd is door de rechtbank. Omdat wij dat een beetje lastig kiezen vonden (en zoiets kost extra geld), wilden we gewoon getrouwd worden door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Via via kregen wij een trouwambtenaar getipt, Ans van Aert, en wij dienden bij de gemeente (Breda) een verzoek in om door haar te mogen worden getrouwd. Zonder dat wij haar kenden, maar we hadden vertrouwen in de tipgever.

Na een paar dagen belde de trouwambtenaar: ze had ons verzoek ontvangen en was beschikbaar op onze dag, maar voor ze ons verzoek accepteerde, wilde ze weten of wij haar al eens aan het werk hadden gezien. Want als ze ons verzoek zou accepteren, dan zaten we aan haar vast. En als het dan niet zou klikken, dan was er geen weg terug. Op haar eigen initiatief hebben we daarom eerst kennis met haar gemaakt. Het klikte direct en Sjoerd en ik waren meteen weg van haar. Zodoende heeft mevrouw Ans van Aerts ons verzoek ingewilligd en ons getrouwd. Ik vond het heel fijn dat mevrouw Van Aert zelf met het idee kwam om af te spreken voordat zij ons verzoek zou inwilligen. Want als het dan niet had geklikt, dan hadden we nog mogen switchen naar een andere trouwambtenaar. Handig om te weten!

Bruiloft Sjoerd Suzanne 7

Speciale kosten locatie

Ten eerste: wil je trouwen in een locatie van de gemeente of bij een door jullie zelf uitgekozen trouwlocatie? Als je wilt trouwen bij een externe en niet-officiële trouwlocatie, dan moet deze locatie worden bekeken en goedgekeurd door de gemeente. Dit kost uiteraard geld. En hoeveel geld kan per gemeente verschillen!

Dan de trouwlocatie zelf. Houd rekening met bepaalde speciale kosten van een trouwlocatie. Ik zeg niet dat dit bij alle locaties zo werkt, maar bij ons was dit wel het geval. Wij hadden bijvoorbeeld zelf onze taart geregeld, en hierdoor moesten wij servieskosten betalen aan de trouwlocatie. Een vergoeding voor het gebruik van gebaksbordjes en vorkjes. Het was een kleine bijdrage, maar sta er wel bij stil. Als wij de taart hadden geregeld via de locatie, dan hadden we die servieskosten natuurlijk niet hoeven betalen.

Een ander dingetje om rekening mee te houden, is eventuele locatiehuur. Dit wordt vaak gerekend door een locatie die exclusief van jullie is die dag. Onze trouwlocatie, Huis Den Deijl, was op onze trouwdag niet exclusief voor ons, dus wij hoefden geen locatiehuur te betalen. Gelukkig hadden wij wel een afgeschermd terras en eigen ingang, zodat we onze trouwdag alleen met onze eigen gasten konden vieren. Ik heb ook geen andere mensen gezien of gehoord dan alleen onze eigen gasten. 

Goed om te weten: alle kosten, en dus ook kosten waar je misschien in eerste instantie niet aan denkt, worden (als het goed is) vooraf geoffreerd. Maar dan weet je nu alvast een beetje wat je kunt verwachten. Ik zeg niet dat elke locatie zo werkt, en misschien rekent de locatie van jullie keuze weer andere kosten waar je in eerste instantie niet bij stilstaat, maar dan ben je in ieder geval even geattendeerd op zoiets.

Gegraveerde pennen voor getuigen: zwarte inkt!

Wil jij je getuigen een gepersonaliseerde (gegraveerde) pen geven, om de trouwakte mee te ondertekenen? Zorg dan dat de pen zwart schrijft! Een trouwakte mag alleen ondertekend worden met zwarte inkt, omdat die kleur langer bewaard blijft dan bijvoorbeeld blauw. Zelf hadden wij speciale, gepersonaliseerde, pennen op internet besteld die toevallig blauw schreven. Gelukkig wees onze trouwambtenaar ons er tijdig op dat de pennen zwart moesten schrijven. Wij hadden toen nog tijd genoeg om de vullingen te vervangen.

Ondergoed bij trouwjurk passen

Toen ik trouwjurken ging passen, zorgde ik dat ik net (wit) ondergoed aan had. Ik had zelfs nog een nieuwe beha gekocht. Alles om netjes in het pashokje te staan! Maar de kleur of soort beha had achteraf niet echt uitgemaakt, want zodra ik jurken ging passen, ging de beha toch uit. Dus bespaar je de moeite 😉

Photobooth

Ben je bang dat je gasten zich gaan vervelen of ben je op zoek naar een topattractie? Regel dan een photobooth. Een. Photobooth. Doe het. Echt! Wij hadden een photobooth geregeld om ons gastenboek mee op te fluffen, maar het zorgde ook voor ontspannen en grappige momenten. Bij binnenkomst werden onze gasten meteen naar de photobooth geslingerd en het resultaat is hilarisch. Onze photobooth kwam met begeleiding, en deze gastvrouw had allerlei slingers, brillen, boa's en weet ik wat nog meer bij zich, zodat iedereen zo gek mogelijk op de foto kon. De sfeer zat er meteen goed in, en ons gastenboek is super leuk geworden. Voor het extra leuke effect had ik trouwens gekleurde pennen bij ons gastenboek gelegd, en in combinatie met alle gekke foto's is het gastenboek echt een heel leuk aandenken geworden. Veel leuker dan alleen een naam en groet!

Vanmiddag online in de Wedding Week

♥ 15.00 uur: Wat er veranderd is sinds ik getrouwd ben

Liefs,
Suzanne

Lees ook:

Hoe ik mijn trouwjurk bewaar
♥ Bedankjes ouders en gasten
♥ Samenstellingen groepsfoto's gasten

1 Comment on Bruiloft | Extra tips & handig om te weten

  1. Erg goed dat je adviseert om rekening met bepaalde speciale kosten van een trouwlocatie te houden! Ik ga trouwen over een paar maanden, en ik heb de trouwlocatie nog niet gevonden. Ik heb altijd een perfecte plek voor mijn bruiloft willen hebben, dus ik hoop dat ik een leuke locatie vind die zowel goedkoop als mooi is!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge