Het is weer het seizoen van de pioenroos! Hij bloeit zo rond mei en juni. Ik kreeg laatst drie bossen pioenrozen van mijn schoonmoeder. Ze zaten nog helemaal in de knop, dus als ik ze goed zou behandelen en verzorgen kon ik ze zelf tot bloei brengen. Ik zocht even wat tips op van hoe pioenrozen te verzorgen en daar gingen mijn pioenrozen de vaas in! In dit artikel vind je mijn tips hoe je de pioenroos kan verzorgen. 

Pioenrozen en ik

Mijn moeder had vroeger vaak pioenrozen thuis. Onze kat likte dan het sap er vanaf. Want pioenrozen kunnen een plakkerig goedje produceren en dat smaakt blijkbaar hemels. Ik was erg benieuwd naar wat onze twee kattensnoesjes van mijn set pioenrozen zouden vinden – nou, ze vonden er helemaal niks van. Gelukkig!

Pioenrozen in een vaas zetten

Ik wilde zo lang mogelijk van de pioenrozen genieten en ik zocht op hoe ik ze het beste kon verzorgen. Ik las verschillende tips en daar kwam mijn eigen werkwijze uit:

 • Natuurlijk om te beginnen: zoek een mooie vaas uit. Ik ging voor een hoog model, omdat mijn pioenrozen mooi lang waren en dat wilde ik zo houden. Mijn vaas is nog van mijn oma geweest, maar wat dacht je bijvoorbeeld van deze vaas? (€)
 • Zorg trouwens voor een schone vaas, afgewassen met afwasmiddel. Bacteriën van vorige boeketten kunnen de blommen eerder doen verwelken.
 • Snijd de pioenrozen schuin af (de ene site zegt 5 cm afsnijden, ik deed gewoon een stukje zodat ze mooi in mijn vaas pasten).
 • Check of er “plak” (een suikerachtig laagje) op de knoppen zit. Als er zo’n plakkerig laagje op zit, spoel dit dan met handwarm water af. Door het goedje kunnen de knoppen anders niet open gaan en da’s zonde!
 • Vul de vaas handwarm water. Zorg dat er geen bladeren in het water zitten. Ververs dit water regelmatig.
 • Leng het water eventueel aan met suiker of, zoals ik deed: natuurazijn. Of, als het bij je boeket zit: snijbloemenvoeding. Daar gaan ze extra goed op.
 • Zet de vaas met pioenrozen niet op de tocht of in de buurt van fruit, want fruit doet de bloemen sneller verwelken.

Geniet van pioenrozen!

Ik zette mijn vaas met pioenrozen op het dressoir van de tv. Centraal in de kamer, niet op de tocht, niet bij fruit in de buurt en altijd in het zicht. Prachtig! Mijn rozen hebben een week gestaan. Sommige knoppen zijn zelfs nog niet eens open. Terwijl er volgens mij geen plakkerig laagje op zat, dus dat zijn vast gewoon laatbloeiers. Leuk, zo heb ik extra lang plezier van die bossen.

Q: Wat is jouw tip voor het showen van pioenrozen?

Lees ook:

Hoe droog je een roos?

3 Comments on Pioenrozen in een vaas zetten

 1. Mijn favoriete bloemen
  bedankt voor de tips! ga ze zeker volgend jaar toepassen , want dit jaar bleven ze niet lang staan.

 2. Bedankt voor de tip met haarlak .ik heb blauwe rozen en deze vind je niet veel dus ga ik het trucje morgen proberen en kan ik ze houden .Erika

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge