DSC_1149

Hoi! Ik had zin om weer eens een tag in te vullen, en vandaag koos ik voor de Gewoon Nederlands-tag. Deze tag gaat over koekjes, BN’ers en haring. Echte, gewone, Nederlandse dingen dus. Kijk je mee?

VS okt 2

1. Één of meer koekjes bij de thee?

Doe maar minimaal twee hoor. Ik moet wel wat te knabbelen hebben bij de thee. Sommige koekjes zijn ook lekker om in de thee te soppen. Jammie. Tegenwoordig ben ik trouwens fan van koekjes met stukjes chocolade er in. Jammie.

2. Wat is je favoriete stamppot?

Ik eet graag andijviestamppot, maar dan met een tiwst. Mijn versie maak ik met andijvie à la crème van Albert Heijn, aardappelen, knoflook, mosterd, peper, zout en Provençaalse kruiden. En dan een lekkere rookworst van Unox erbij. Heer-lijk. O ja, en het maakt niet uit of het zomer of winter is: dit gerecht kan altijd, vinden mijn vriend en ik.

3. Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?

Kerstmis! Gezelligheid, kaarsjes, familie, eten… Maar voor nu ben ik blij dat we het weer even gehad hebben 🙂

VS sep 46

4. Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?

Ik vind de binnenstad van Breda erg mooi, maar onze woonplaats Etten-Leur heeft ook zijn mooie plekjes. Bijvoorbeeld de molen of de haven, ik vind water en bootjes heel gezellig.

5. Wat is jouw favoriete accent en doe een stukje na.

Ik heb geen favoriet accent, maar ik vind ‘t Haagse “èèih met uuiih” (ei met ui) soms wel leuk om te zeggen.

6. Welk woord is voor jou typisch Nederlands?

Schiphol, want je moet echt een Nederlander zijn om dat woord fatsoenlijk uit te kunnen spreken. De naam van mijn vriend, Sjoerd, is ook zoiets. Mijn familie uit Amerika maakt er daarom maar gewoon Stuart van…

11November

7. Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?

Dat iedereen een fiets heeft. In andere landen is dat blijkbaar niet echt standaard. Het is trouwens lang geleden dat ik mijn eigen fiets voor het laatst ook maar heb gezien. Maar ik fiets dan ook nooit. Van de zomer moet ik maar weer eens een rondje gaan fietsen 🙂

8. Welk Nederlands gezegde is jouw favoriete gezegde?

“Drie keer is scheepsrecht”, wat ik soms graag verbouw naar “Vier keer is scheepsrecht”. Soms is dat nodig 😉

9. Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem?

Hema! Ik kom vaak bij Hema. Ik koop daar van alles, van make-up tot pyjama’s tot vaatdoekjes. Tot geurstokjes. Tot vestjes. Tot sokken. Tot ordners. Tot kaarsjes. Goed, Hema dus 😉

10. Wie vind jij de leukste BN’er?

Jochem Myjer! Hilarisch is die gast. Sjoerd en ik hebben hem in september live gezien in het Chassé Theater in Breda en het is echt leuk om te zien hoe enthousiast en professioneel hij is. Hij springt bijvoorbeeld heel snel in op opmerkingen uit het publiek. Dan ben je een ‘echte’, vind ik.

11. Wat vind jij het mooiste en/of leukste Nederlandstalige liedje?

Ik vind ‘Wil Je Niet Nog Eén Nacht’ van Edwin Evers en Glennis Grace heel mooi. Omdat ik vind dat Edwin Evers heel mooi kan zingen en hij doet daar volgens mij te weinig mee.

VS aug 59

12. Haring? Ja of nee?

Jaaa, ik vind haring heel lekker. Wel met een uitje erbij hoor. En paling ook, zoals op deze foto.

Ik weet niet meer bij wie ik deze tag heb gevonden, maar ik bedank bij deze de bedenker van deze leuke tag 🙂 Fijne dag!

1 Comment on Tag: Gewoon Nederlands

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge