DSC_0590

Toen Sjoerd en ik Mus en Mees kregen, was onze grootste angst dat de katten onze nieuwe bank kapot zouden krabben. Uiteindelijk waren ze hard op weg. De bank werd steeds sipper. Gelukkig weet ik nu hoe je dat krabgedrag kunt afleren. Hoe zorg je ervoor dat de kat niet meer aan de bank krabt? Lees gauw verder.

De situatie

Wij hebben thuis een grote hoekbank, die gemaakt is van een soort geweven, aantrekkelijk-om-in-te-krabben-stof. Mus en Mees zijn ook niet gek, dus die zetten hun nagels tot voor kort graag in onze bank. Op twee hoeken is de bank al vrij ver versleten, de voering komt daar zelfs helemaal naar buiten. Sjoerd en ik wonen nu twee jaar samen en we hadden gehoopt dat onze bank het langer zou uithouden. Gelukkig heb ik het verval van onze bank kunnen stopzetten met wat trucjes en hulpmiddelen.

Laat ik trouwens wel voorop stellen dat wij een hele grote krabpaal voor Mus en Mees hebben, zo’n hoge ton, eentje waar ze ook in kunnen. Maar omdat ze daar aan mógen krabben, is de spanning er natuurlijk vanaf. Aan de bank krabben was veel spannender, want dat mocht niet.

DSC_0591

Plaid over de bank

Mijn eerste tip (eigenlijk die van mijn moeder): gooi een plaid over de bank. Als het even meezit, is die plaid te glad om aan te krabben en dan is de lol er snel vanaf. Ik kocht deze plaid voor 20 euro bij IKEA, en dat is een koopje als je het vergelijkt met de prijs van een nieuwe bank. Er zitten wel wat halen aan de plaid, omdat Mus en Mees af en toe als gekken over de bank rennen, maar de bank gaat in ieder geval niet verder kapot.

DSC_0592

Au 🙁

DSC_0593

Verstopt!

DSC_0599

Krabkarton

Tegelijk met de plaid kocht ik een krabkarton. Gewoon, bij het tuincentrum. Dit is een dik stuk karton met gaten en ribbels, waar een kat even goed zijn nagels in kan zetten. En het werkte, althans voor één kat. De ander keek er niet naar om.

DSC_0601

Mus, die fan is van dit karton, zet haar nagels er een paar keer per dag in. Ze gaat bovenop het karton staan en doet haar ding. Als deze zijde van het karton versleten is, kan ik ‘m omdraaien en dan kan Mus weer opnieuw aan de slag.

DSC_0595

Krabplank

Omdat Mus wel aan het krabkarton krabde en Mees niet, moest ik op zoek naar een extra oplossing. Die vond ik in het tuincentrum in de vorm van een krabplank! Jawel, wat heb je toch veel krabdingen. Deze plank, die aan één zijde eruit ziet als een krabpaal en aan de andere zijde zacht is, kun je bijvoorbeeld op de hoek van de bank monteren. Het zachte stuk beschermt de bank.

DSC_0596

DSC_0598

Omdat het enige nadeel aan deze plank is, dat we hem in de bank moesten boren, heb ik besloten hem maar gewoon op de grond te laten liggen. Bij de bank in de buurt. En warempel: Mees vindt deze plank het einde. Als hij in een gekke bui is, gaat hij er zelfs op liggen rollen.

DSC_0603

Nagels knippen

Zeker ook een hele goede tip voor katten die niet (veel) buiten komen: knip de nagels! Mus en Mees komen niet vaak buiten omdat we aan een drukke weg wonen en bij het water, dus hun nagels krijgen niet de kans om te slijten aan de straatstenen. Daarom knippen wij ze handmatig bij. Zo’n nagelschaartje kun je kopen in de dierenspeciaalzaak of in het tuincentrum bij de dierenafdeling.

DSC_0605

Kattennagels knippen: hoe dan?

Het schaartje heeft een klein rond inhammetje waar de bladen samenkomen, hier past precies een kattennageltje in. Hoe ver moet je een nagel knippen? Druk de nagel uit het teentje en je ziet vanzelf een wit en roze stuk. Het roze stuk is het ‘leven’, hier knip je dus niet in. Het witte stuk mag er af. Net als bij mensen! Doe het wel voorzichtig en laat nog een klein wit randje over.

Wat niet helpt: Mispoes

In de tijd voorafgaand aan de plaid en krabspullen, sprayden wij wel eens Mispoes op de hoeken van de bank. Ten eerste kreeg ik daar gigantisch hoofdpijn van (zo hard stinkt het) en Mus en Mees hadden geen boodschap aan die geur. Dat werkte dus niet.

DSC_0606

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Als jij nog nieuwe tips hebt om je bank of andere meubels te besparen, laat het dan zeker even weten! Mees zegt: tot ziens!

1 Comment on De kat krabt aan de bank: afleren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge