Etos concealer resultaat 01

Op de radio hoorde ik laatst een reclame over nachtlenzen. Ook steeds meer bloggers werpen hun blik op nachtlenzen. Nachtlenzen draag je 's nachts als je slaapt en overdag kun je dan, zonder lenzen of bril, goed zien. Klinkt goed! Ik ben een paar jaar geleden begonnen met het dragen van nachtlenzen. Hoe ging dat en draag ik nog steeds nachtlenzen? Je leest mijn ervaring met nachtlenzen in dit artikel.

De werking van nachtlenzen

Vraag me niet precies hoe het werkt, want ik ben geen opticien of optometrist, maar nachtlenzen vervormen je hoornvlies, waardoor dit in een bepaalde vorm komt te staan. Uiteindelijk kun je dan weer scherp zien zonder lenzen of een bril.

Nachtlenzen proberen

Omdat ik destijds nogal wat problemen had met het dragen van normale lenzen, wilde ik graag nachtlenzen gaan proberen. Het leek me enorm fijn om weer 'zelf' goed te kunnen zien. De nachtlenzen die ik probeerde, waren net normale harde lenzen. Ze waren klein en vielen nét over mijn pupil. Ik mocht de nachtlenzen een paar nachten proberen. Ik merkte al na een paar nachten verschil!

Overdag droeg ik eerst nog daglenzen. Mijn afwijking van min vier was namelijk niet binnen één nachtje gecorrigeerd. Mijn opticien schatte vooraf in welke sterkte ik op welke dag nodig zou hebben en de sterkte van mijn bijziendheid (zeg ik dat zo goed?) daalde uiteindelijk van min vier naar bijna niets. Na een paar nachten waren mijn ogen zelfs volledig gecorrigeerd en toen kon ik overdag scherp zien, zonder lenzen. Wauw!

Overgecorrigeerd

Het wauw-effect was jammer genoeg maar van korte duur. Mijn ogen sloegen namelijk een beetje 'door'. Het leek alsof ik van bijziend naar verziend ging. Dat vond ik echt zo jammer! Toen ben ik in overleg met mijn opticien gestopt met de nachtlenzen. Uiteindelijk heb ik een dag of twee goed kunnen zien zonder lenzen. Daarna ben ik teruggegaan naar lenzen voor overdag.

IMAG2607

Voor- en nadelen van nachtlenzen

Vanuit mijn eigen perspectief heb ik een aantal voor- en nadelen van nachtlenzen opgesomd.

Voordelen

  • Overdag goed kunnen zien, zonder lenzen of bril.
  • Geen last van droge ogen, vuile lenzen of ander ongemak.
  • 's Ochtends meteen goed zien.
  • Het kost geen moeite meer om 's ochtends lenzen in te doen en je bent dus sneller klaar.

Nadelen

  • Het inbrengen van de nachtlenzen. Ik was zachte lenzen gewend, en de nachtlenzen lijken op harde lenzen. Dat voelde heel raar! Ik was er echter wel snel aan gewend.
  • De nachtlenzen er uithalen. Elke ochtend zaten de lenzen enorm vastgezogen in mijn ogen. Ik kreeg bij mijn lenzen een zuignapje mee, om de lenzen gemakkelijk uit mijn ogen te kunnen halen. Maar zelfs dan moest ik erg hard trekken. Gevolg: rode en tranende ogen. Die geen make-up duldden. Ik krijg er nu nog traanogen van als ik daaraan terug denk!
  • Wazig zicht in het donker. Mijn zicht werd wazig als ik in het bos liep, in een winkel was of in het donker auto reed. Ik denk dat dat kwam doordat mijn pupillen in het donker groter werden (zoals bij iedereen), en dan buiten het door de nachtlenzen gecorrigeerde gebied kwamen. Dat was niet prettig.

Daglenzen: prima draagcomfort

Ik ging weer terug naar lenzen voor overdag. Normaal gesproken droeg ik lenzen die ik tweewekelijks moest vervangen, maar die gaven mij teveel problemen. Ik stapte daarom over op daglenzen, waarbij ik iedere dag een verse, nieuwe set draag. Dit type lens draag ik nu al een hele tijd en dat gaat heel goed.

Daglenzen zijn – op dit moment – voor mij de ideale oplossing. Computerwerk is soms wel even een dingetje – want ik krijg daar nogal snel droge ogen van – maar verder is het draagcomfort prima. Het grootste pluspunt is dat ik 's ochtends geen moeite meer hoef te doen om nachtlenzen uit mijn ogen te zuigen.

Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst nooit meer nachtlenzen ga proberen, want de techniek verandert natuurlijk steeds, maar voorlopig houd ik het lekker bij daglenzen.

Ben jij bekend met nachtlenzen?

Liefs,
Suzanne

Lees ook:

♥ Tip tegen eiwitaanslag op je lenzen: Clens-100 Lens Drops
♥  Lenzen of een bril

1 Comment on Nachtlenzen | Gebruik & voor- en nadelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge